Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 1. 2018

RECENZE: Všechny malé zázraky - Jennifer Niven

img_20180111_191015-1-.jpgNázev: Všechny malé zázraky
Autor: Jennifer Niven
Počet stran: 360
Nakladatelství: Yoli
Hodnocení: 4*/5*

 

Popis:
    Na jedné straně je Theodor Finch. Kluk, který neustále přemýšli nad způsoby, jak se zabít. Žije přítomností a nad budoucností si hlavu neláme. Kvůli nemoci s názvem bipolární porucha, kterou trpí (ale nechce si to přiznat) se od ostatních docela liší. Kvůli tomu, co dělá, mu vymysleli přezdívku "magor".
    Na druhé straně tu máme Violet Markeyovou. Doposud oblíbenou roztleskávačku a holku, o kterou se kluci určitě perou. Po tragické nehodě, při které ji zemřela sestra (Eleanor Markeyová) se ale všechno změnilo. Teď se Violet soustředí pouze na budoucnost a na to, jak půjde na vysokou a odejde z města.
    Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, všechno se změní a oba dva, jakoby znova našli chuť k životu. Když se na výuce rozdělují do dvojic na projekty, Finch si vybere Violet. Ta nejdříve neví, co má říct, ale Finch ji přesvědčí a tak na projektu budou pracovat spolu. 
    Vzhledem k tomu, že Theodora všichni ostatní poažují za "magora", nepřipadá jim vhodné, že na tom projektu s ním Violet dělá.
    Jak jsem tedy říkala, na projektu pracují spolu. Finch je celkem chytrý a má spoustu zajímavých nápadů ..ač někdy nejsou moc přijatelné. A tak si vymysleli putování po Indianě. Zajímavou věc, která oba bavila.
    Poznali tak spolu spoustu míst, kam by se jinak třeba ani nedostali. To oboum prospívá, protože se odreagují. Violet přestane být tak opatrná a začíná si zase užívat života a Finchův život díky ní, začíná dávat smysl..
    Při putování se sblíží, i když to s Finchem asi nebude jednoduché..
    Jenže když pak Finch náhle zmizí, jakoby se po něm slehla zem, Violet to nebere na lehkou váhu..On s jeho bipolární poruchou,on,který neustále myslí nad sebevraždou..od něj můžeme čekat asi cokoliv...
    Ale jak to skončí a jestli se něco stane, to si už musíte přečíst samy...

 

Můj názor:
    Takže...já nemám slov...Tohle byla tak zajímavě pojatá knížka, že mě to naprosto překvapilo..Tahle knížka vás donutí zamyslet se nad životem. Líbilo se mi, jak bylo pojato vyprávění. Většinou se to střídalo po kapitolách a v jedné vyprávěl Finch a v druhé zase Violet.
    Myslím, že to muselo dát práci, protože vymyslet příběh s tímto celkem depresivním tématem je podle mě docela obtížné. Ale bylo to moc hezký. Nejdříve jsem si teda myslela, že mě knížka nebude bavit No, potom se to změnilo a mě se knížka líbila čím dál víc.
    Jenže jsem už dopředu věděla, jak to skončí, take mě to mrzelo..Asi proto mi to trvalo přečíst, protože jsem se nechtěla dostat k jedné části (nebudu vám říkat spoilery..).
    I přes to jsem knížku neodložila a taky toho nelituju! Myslím, že u téhle knížky, to stojí za to si pobrečet. 
    Jako postavu jsem měla radši Theodora. Byl mi už od začátku sympatický, víc než Violet. A co mě na něm udivovalo, ty jeho změny stylu, nálady a tak..
    Celkově se mi knížka vážně líbila. Bylo to něco jiného, než obvykle čtu, ale nelituju toho, že jsem to četla. Byla to prostě knížka ze života, takže nic, co se nám v běžném životě nemůže stát..

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář