Jdi na obsah Jdi na menu
 


12. 3. 2018

RECENZE: Tíha vesmíru - Jennifer Niven

Název: Tíha vesmíruimg_20180309_191127_206-1-.jpg
Autor: Jennifer Niven
Počet stran: 408
Nakladatelství: Yoli
Hodnocení: 3*/5*

 

Popis
    Na jedné straně tu máme Libby Stroutovou. Dříve známou jako "nejtlustší holku Ameriky". Ta však pro to, jak ztloustla, má důvod. Když byla malá, zemřela jí maminka, a díky tomu si připadala nějak prázdná. Tak začala jíst a jíst,....
    Na druhé straně je tu od pohledu normální, pěkný a oblíbený kluk, Jack Masselin. Jenže jen od pohledu. Sám si tak vůbec nepřipadá a stejně jako Libby, má důvod. A to ten, že trpí obličejovou slepotou tzv. prosopagnosií, takže nedokáže rozeznávat obličeje.

Co by asi tak tyhle dva, mohlo přivést k sobě?
    
    Libby dost zhubla a už přes dva roky tráví dny s psychology a dalšími doktory, jen aby byla zase připravená žít normalní život. Ale stačí to? Nepoddá se zase tomu stejnému, jako před tím?
    I přes toto "riziko", se Libby rozhodne nastoupit do školy. Hned její první den si ale udělá nepřátele. Co ale mohla čekat, kvůli její váze se se šikanou a posměchem setkala už dříve.
    Na scéně se nám objevuje oblíbenec Jack Masselin. Pohledný kluk, který teď udělal pořádnou pitomost. Pitomost, týkající se Libby. Ne jen že dostal pěstí, ale málem ho kvůli tomu vyhodili ze školy. Jenže ta pitomost nebyla z jeho hlavy. To ale ostatní, kromě pár jeho přátel, neví.

Asi si říkáte, zajímavá příležitost na setkání. A taky že je. Jak to s nimi nakonec dopadne? 

 

Názor
    Jak už si podle klasické anotace knihy můžete přečíst, jde o LOVE STORY, takže vlastně nic pro mě. Ale jelikož jsem od autorky četla Všechny malé zázraky, které byly taky tak trochu LOVE STORY a byl super, tak jsem si říkala, že zkusím i tuhle.
    Jenže..tahle nebyla ani zdaleka tak dobrá, jako VMZ, a to hned z několika důvodů. Za prvé, bylo to moc zamilovaný apod, takže nic pro mě, ale za to si můžu já. Za druhé, nemělo to pořádně ani žádnou vážnou zápletku, kde by se fakt něco jako řešilo nebo tak.
    Za třetí, to, za jakých podmínek se poznali, to mi přišlo jako fakt blbý, protože kdo by se pak s tím člověkem, co udělal tu věc jako Jack, chtěl bavit? A ještě rovnou chodit?!...no nemam slov
    Za čtvrté, ten styl psaní...Ach jo..Já vím, YA knížky jsou asi obvykle psány v takové nespisovné formě, kde se sem tam užije aj nějaké to vulgární slovo. Ale tady? Tady jsem si docela připadala, jako někde venku, kde na sebe lidi vulgární slova pokřikují jedno za druhým.
    Ještě pořád za čtvrté..No a k tomu teda ta gramatika a celkově chyby. Já chápu, že se chyby prostě objeví, ale tolik, co jsem jich našla tady, jsem ještě nikde jinde nenašla. Navíc jsem na ně v knížkách jako docela háklivá..A co se týče gramatických chyb,..tak ty mě štvou úplně nejvíc.
    Tímto tedy ukončuji své kritizující ohodnocení knížky. A aby tady byl teda i nějaký pozitivní názor, tak jo, líbilo se mi nejvíc asi poděkování autorky..Dobře, to nebylo zrovna milé, ale to nevadí laugh
    Poslední věc..nenechte se nějak tím, co jsem napsala, od té knížky odradit. Existuje spousta dalších lidí, kterým se ta knížka líbí, ale mě prostě vůbec nesedla. Zkuste sami a udělejte si na to svů názor.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář