Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 2. 2018

RECENZE: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti - Ransom Riggs

Název: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Autor: Ransom Riggs
img_20180129_200712_942-1-.jpg
Počet stran: 358
Nakladatelství: Jota
Hodnocení: 5*/5*

 

Popis
    Příběh vypráví o šestnáctiletém klukovi, jménem Jacob, kterému když byl malý, vyprávěl dědeček před spaním příběhy. A ne jen tak ledajaké. Příběhy, ve kterých se Jacobův dědeček jako malý setkává s podivnými dětmi, ale také s nepřátelskými netvory. Když říkám podivnými dětmi, myslím tím vážně podivné..Dokáží se vznášet, vytvořit z rukou oheň, nebo být neviditelní.
    Jacob, jakož to malý kluk, těm příběhům věří a chce vyprávět další a další. Čím je ale starší, tím víc o nich pochybuje a nakonec přestane věřit úplně. Ale jen do chvíle, než se stane něco, čemu Jacob nechce ani uvěřit. Jeho dědeček umírá, a to ne jen tak obyčejně..
    Jsou snad dědečkovy příbehy pravdivé? Nebo už je na tom Jacob tak špatně, že se z něj stává blázen? To se teprve uvidí. Jacob chce přijít na kloub dědečkovým posledním slovům. Problém je v tom, že mu vůbec nedávají smysl. "Najdi ptáka" , "Běž do smyčky" pravil mu dědeček.
    Ale proč to Jacobovi neřekll dřív? Aby měl čas zeptat se ho, co to znamená? To už se bohužel nikdy nedozví..Ač si Jacob i jeho rodiče, kteří s ním chodí k psychiatrovi myslí, že se zbláznil, i přes to Jacob nebere dědečkova slova na lehkou váhu.
    Musí přeci něco znamenat..A tak se Jacob se svým otcem vydává na cestu do Cairnholmu. Tam pátrá po tzv. podivných dětech a neznámé slečně Perigrinové. Když se Jacob vyptává na Sirotčinec, každy mu tvrdí, že už v něm dávno nikdo není, protože na něj při 2. sv. válce dopadla bomba.
    Jacob se ale jen tak nevzdá..Přece neurazil takovou cestu za zklamáním! Když už mu ale to, že podivné děti mohou ještě žít, příjde nepravděpodobné, stane se to, na co čekal celou dobu.
    Přece jen je najde, ale to není všechno..Chce odpověď na spoustu otázek, které mu zpočátku nechce nikdo zodpovědět. Jak to, že jsou ještě naživu, a jak to, že jsou tak mladí, když jeho dědeček je znal stejně staré, jak tu teď stojí před Jacobem? A co ti netvoři, o kterých mu také dědeček vyprávěl, a se kterými kdysi bojoval? Čekají ho tam jen samá překvapení.

Ale to už se dozvíte v tomto zajímavém a napínavém příběhu!

 

Názor
    Mě se to tak líbilo. Mělo to vážně zajímavý děj a postavy byly taky moc super. Moje asi určitě nejoblíbenější postava je neviditelný kluk alias Millard. Mám ráda samozřejmě všechny postavy podivných dětí, včetně Jacoba a slečny Peregrinové. Jediná osoba, která mi na začátku moc nesedla byl Enoch, takový morous, který měl věčně blbou náladu..Nevím čím, ale pak jsem si ho nakonec oblíbila.
    Obrázky, které mi přišli na začátku docela děsivé, mě vážně vtáhly do děje a při čtení jsem na nějakou děsivost úplně zapomněla. Taky jsem si u nich myslela, že mi to trochu zkazí představivost. Však to znáte, všechno si představujete podle sebe, postavy, okolí atd.
    A tak jsem myslela, že mě ty obrázky trochu od mé představivosti ..jak to říct..zklamou. Ale vůbec tomu tak nebylo! Pomocí těch obrázků jsem si to dokázala víc představit. A to nejen postavy, ale celkově to prostředí.
    Takže určitě, pokud jste nečetli, rychle do toho, protože to vážně stojí za přečtení. Já sama jsem knížku tak moc chtěla, ale pak jsem ji nějak odkládala a vůbec nechápu proč..Za mě teda určitě doporučuju!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář