Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 10. 2018

RECENZE: Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry

Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry


Název: Malý princ
Autor: Antoine de Saint-Exupéry
41534690_2298800686827947_8121879434463477565_n-1-.jpg
Počet stran: 96
Nakladatelství: Omega
Hodnocení: 4*/5*

 

Popis

    Poté co pilot havaruje se svým letadlem na poušti, potkává záhadného človíčka, který po něm chce nakreslit beránka. Nic netušící letec na človíčka s údivem hledí, ale po chvíli váhání mu ho nakreslí. Odkud se ten človíček vzal? Letec tedy nakreslí beránka a dá ho človíčkovi, kterému se rozhodl říkat Malý princ. Pilota zajímá, odkud Malý princ přišel a proč je právě v tuto chvíli na poušti, bez jídla a pití.
    I přes to, že by se měl letec zabývat rozbitým letadlem, neboť nemá dost vody na přežití v poušti, se přes svou zvědavost začne Malého prince vyptávat. Malý princ však jako by svého společníka neslyšel a pokládá mu své vlastní otázky. Letec se snaží odpovědět, ale on sám stále neví nic o Malém princi.
    Během dní, které spolu stráví se letec přeci jen o svém malém společníkovi něco dozví. Malý princ tedy nežije na Zemi, ale pochází úplně z jiné planety. Lépe řečeno, spíš z planetky, která je o něco málo menší než dům. I když žije Malý princ na tak malé planetce, práce ho nemine. Musí odstraňovat semena baobabů, aby mu planetku nezničily, vymetat sopky, ty dvě činné a i tu jednu nečinnou – člověk nikdy neví…
    Na planetce mu dělá společnost pouze jedna růže. Růže, která je pro něj jedinou na světě. Růže, o kterou se pečlivě stará. Ale také růže, kvůli které svou planetku opustil a vydal se cestovat mezi ostatními planetkami hledat přítele.
   Jako první přichází na řadu planetka krále, který tvrdí, že vládne všemu. Malý princ z jeho planetky odchází se slovy „Dospěláci jsou dost divní.“. Dále se Malý princ ocitá na planetě nafoukance. Nafoukanec je rád, že má obdivovatele, i když jen na malou chvíli. Malý princ tu také nestráví moc dlouho a rázem se ocitá na další planetce – planetce opilce. Na této planetce strávil nejméně času, avšak dokázala ho nejvíce rozesmutnit. Celý zmatený se z této planetky přesouvá na další planetku, kterou obývá podnikatel. Ani ten však není vhodným kandidátem na přítele.
    Malý princ cestuje mezi dalšími planetkami až se ocitne na Zemi – konkrétněji na poušti v Africe. Zde však není nikdo, jako u předchozích planetek, kdo by ho přivítal. Načež se objeví had, který mu sdělí kde se Malý princ nachází a že tu žádní lidi nejsou a slíbí mu, že kdyby chtěl, může ho vrátit zpět na jeho planetu.
    Malý princ se po setkání s hadem na Zemi ještě zdrží. Najde květiny, které jako by z oka vypadly té jeho růži, o které si myslel, že je jediná svého druhu. Potkává také lišku, kterou si Malý princ ochočí, a tak se stane jeho přítelkyní. Liška ho přesvědčí o tom, že správně vidíme jen srdcem, načež si Malý princ uvědomí, že jeho růže je opravdu jedinečná. To o ni se celou tu dobu staral, ji zaléval a ochraňoval.
    S liškou se však Malý princ musí rozloučit, neboť se vrací zpět na svou planetku. Malý princ se znovu setkává s hadem, který ho má vrátit zpět. Malý princ se tedy musí rozloučit i s letcem, který se stal jeho přítelem. Tak se tedy Malý princ s pomocí hada vrátil na svou planetku a letec, který si na jeho přítomnost zvykl, a který o něm celý tenhle příběh vypráví, na něj nikdy nezapomněl.

 

Můj názor

    Je to knížka, kde je nutno si trochu popřemýšlet. Tahle knížka se mi líbila už jen z důvodu, že je tam spousta hezkých myšlenek.  Je tam také spousta ponaučení a spousta citátů. Příběh není dlouhý, ale i tak se mi moc líbil. Ilustrace, které v knížkách moc nemusím, neboť mi kazí mou představu jsem tady ale uvítala.
    Malého prince hodně lidí nazývá pohádkou, ale ona to úplně pohádka není. Samozřejmě se tak tváří, už jen obálka láká menší děti, ale cílem knížky je úplně něco jiného a malé děti to nepochopí. Nejradši mám citát: „Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.“ 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář